Fenomenet lifelogging/living by numbers, det vill säga att logga och mäta livet med tekniska hjälpmedel, har fått spridning långt utanför early adopter-grupperna (tränings- respektive teknikfreaks) med framförallt Nike+, tjänster som Runkeeper och motsvarande för att logga löpning. Andra kör appar som ShapeUp för att logga kaloriintag, bland dem en kompis som nobbade ytterligare en öl i helgen, när en streckkodsläsning på flaskan visade att han närmat sig dagens maxintag (ska tillägga att jag personligen tycker just kalorimätning verkar rätt jobbigt). Och det finns gott om andra exempel.

Det händer mycket även på hårdvarusidan, och eftersom jag själv är ganska road av att sätta siffror på livet – främst träning, men det mesta blir ju roligare när man mäter det (och det är ibland till och med så att rent tråkiga grejer kan bli helt ok när man adderar ett sifferlager) – tänkte jag ägna den här bloggposten åt just prylarna. En del är nyare, vissa har några år på nacken, men för den som vill komma igång är en eller flera av dessa gadgets något att starta med. I de fall jag inte själv har testat hämtar jag rätt mycket information från en Facebookdiskussion jag nyligen hade med likasinnade.

Ska tillägga att de här prylarna inte bara har sina ”egna” appar, utan för det mesta går att koppla till andra appar och mjukvaruplattformar (exempelvis Runkeeper) så att all info om exempelvis träning, kaloriintag, kaloriåtgång och vikt hamnar på samma ställe(n).

★ Withings: En våg med wifi. När du väger dig samlas automatiskt info om vikt och BMI på ett Withingskonto, som du kommer åt via webb eller kan kolla i en mobilapp. Har en själv (kopplad till Runkeeper, som är den löparapp jag använder mest). Kul att se hur träning och vikt samvarierar, men vågens metod för fettmätning har fått en del kritik. Alternativ finns, exempelvis Fitbit Aria, mer om Fitbit nedan.

★ Fuelband: Från Nike, ett armband som mäter rörelser i ett dussintal aktiviteter, som gång, löpning och bollsport. Premierar inte till exempel styrketräning där rörelserna är rätt små. Led-lampor på armbandet, som stegvis går från rött till grönt när man nått dagens mål, förbättrar motivationen.

★ Fitbit Ultra: Kan beskrivas som ett tunt spänne som fästs där det passar. Rörelse- och höjdmätare täcker in gång på marken såväl som i trappor.

★ Up: Ett armband från Jawbone, som mäter och loggar träning, rörelser och sömnmönster. Kan till exempel ställas in så att den vibrerar om man varit inaktiv för länge.

Har du exempel på fler roliga prylar för att sätta siffror på livet? Jag för min del saknar ett vettigt sätt att logga styrketräning, som är den andra träningsform jag ägnar mig åt med någorlunda regelbundenhet. Hojta i kommentarsfältet eller annan kanal.

, , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *