En kompis postade nyligen bilden nedan på Facebook, tillsammans med följande status: ”Igen, vilken idioti. I tried to buy it, I failed to buy it. Will pirate it but still try to buy it when you let me BUY it…”

Han hade alltså försökt köpa en e-bok och mötts av beskedet; ”We’re sorry. Due to publishing rights restrictions, we are not authorized to sell this item in the country where you live”.

Som rätt stor e-bokskonsument känner jag igen det här allt för väl (har bloggat indignerat om saken förut, men man vänjer sig aldrig riktigt). Jag har själv ofta tvingats växla mellan min svenska adress och en amerikansk proxy-adress på Amazonkontot för att komma runt problemet, och flera gånger helt enkelt avstått från köp.

Som konsument är det oerhört svårt att förstå mekanismerna bakom sådan här copyright-problematik – man vill göra ett lagligt köp hellre än en olaglig nedladdning, men motparten sätter stopp. Av skäl som framstår som affärsmässigt outgrundliga.

På filmsidan är problemet att utbudet hos aktörer som Apple/Itunes och Viaplay (bättre hos exempelvis Netflix och Headweb) är så magert eftersom filmbolagen tycks se distribution över nätet som något man helst avstår ifrån. Det framstår som djupt ironiskt att filmbranschen tar krafttag mot illegal nedladdning när det finns gott om kunder som VILL betala men helt enkelt inte bereds möjligheten. Allt detta briljant illustrerat i den här strippen från The Oatmeal (som jag tipsat om tidigare).

Den trösterika tanken, särskilt med tanke på boktiteln i exemplet, är att den här typen av copyrightfundamentalism lever på lånad tid.

 

 

, , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *