20120421-201732.jpgNoterade på dagens löprunda den för mig rätt magnifika kilometertiden 4 min 15 sek. Nu ska det tilläggas att rundan var kort (knappt 5 km), men jag kan hur som helst konstatera att det gick snabbare än vanligt.

Detta ska jag tacka brittiska spelutvecklaren Six to start och deras ”Zombies, run!” för. Med den här löparappen – som tillfälligt ersätter Runkeeper för min del, förflyttas användaren till ett England efter zombie-apokalypsen. En berättarröst upplyser om läget – löparen strandsätts utanför belägrade småstaden Abel efter en helikopterkrasch – och sedan är det bara att börja springa. Med förföljande zombier flåsande i hörlurarna.

På vägen till säkerheten innanför stängslen i Abel (att ta sig dit betyder att man klarat en av totalt 22 nivåer) utför man små uppdrag, där en viss avklarad sträcka betyder att man lyckats plocka upp ett första hjälpen-kit eller något annat nyttigt. Den person som kommunicerar med löparen (en utkik inne i Abel, emellanåt andra invånare i staden) håller en uppdaterad om närvaron av zombier eller annat som kan vara bra att veta. Då och då får man en mer eller mindre pigg zombie i hasorna och får dra upp tempot. På första zombie-rundan, 12 km längst vattnet på Södermalm, tvingades jag till en längre rusch någonstans runt 8 km.

Jobbigt, men inte hälften så jobbigt som dagens kortrunda, där jag slog på zombie chases-mode – ett intervallträningsläge. Inom ramen för berättelsens manus – som är brittiskt sofistikerat, emellanåt ganska roligt och förvaltat med rätt solida skådisinsatser, hamnar man då i återkommande jakter med det allra snabbaste zombie-communityn kan uppbringa. Så kändes det i alla fall; bara på väg över Västerbron blev jag ikappsprungen två gånger. Som tur är händer inget värre än att man blir av med det senaste föremål man plockat upp.

Appen hade varit snäppet coolare om gps:en utnyttjas bättre (”en zombie är på väg mot dig från Swedenborgsgatan”) men riktning är överhuvudtaget inte en faktor i ”Zombies, Run!” Och det kanske är bra när man tänker på trafikrisker. På pluskontot hamnar den radiopratarduo som mellan zombiejakterna småpratar om Steve Jobs, varandra, livet i Abel, och allt möjligt annat samtidigt som de spelar musik från din egen spellista.

”Zombies, run!” är utan tvekan ett underhållande sätt att ta sig an löpningen. Däremot är det självklart inte ett särskilt avkopplande sätt att logga sin träning. Hur som helst är det klarlagt att zombier är bra för kilometertiderna.

, , , , , , ,

Comments (4)

 1. Det går bra att köra Runkeeper i bakgrunden, så det behöver inte vara antingen eller! Håller med om att Zombies, Run! är en utmärkt liten app 🙂

  • Björn Hedensjö

   Ska absolut testa det nästa gång. På ljudlöst då antar jag, man vill ju helst minimera distraktionerna under en zombiejakt.

 2. Calle

  Du borde åka till Amsterdam i veckan och köra Magnum Pleasure Hunt (som undertecknad är involverad i) där ska man springa runt i några kvarter och plocka upp bonbons. Kamera, gps och kompass samverkar så du ser exakt var på gatan du är.

  • Björn Hedensjö

   Inga zombier?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *