Traditionell tablå-tv är utan tvekan det medieslag som fått mest pisk av internet i mitt hushåll – faktum är att jag och övriga familjemedlemmar på senare år kollat max ett par timmar i veckan, (Bolibompa undantaget).

Nu ska man tillägga att den här trenden märks även på annat håll än hemma hos oss, men som experiment har vi tagit det längre än de flesta hushåll genom att helt enkelt låta bli att koppla in tv:n i antennuttaget efter flytt för några månader sedan (något som inte alls är ovanligt i yngre åldersgrupper, gäller särskilt yngre män – ett fenomen som gett tv-bolag och annonsörer mycket att fundera på inför framtiden).

All rörlig bild i tv:n strömmar vi via Apple tv, och juryns utslag efter några månaders test är tveklöst; vi skippar antennuttaget (med Com hems basutbud) permanent, åtminstone om du frågar mig.

En förutsättning för detta är förstås det fina utbudet på SVT Play (jag är en mycket nöjd licensbetalare), och livesändningar av det viktigaste, till exempel nyheter och Agenda. Detta gäller även TV4.

Tyvärr finns en del flash/teknikproblematik med vissa barnprogram – också med livebarnkanalen Bolibompa Play – som ställer till det för just ATV-användare, men som jag förstått ska de vara på väg att lösas. Och trots allt funkar det allra mesta på fantastiska SVT Barn alldeles utmärkt. Konsumtionen blir självklart också mycket mer aktiv, och kvalitativ, när man väljer enstaka program istället för att slökolla på det som råkar visas. Den här ”barnbuggen” är alltså på sätt och vis välkommen.

Det hyrfilmsutbud som Apple erbjuder via iTunes är rätt svagt och som filmintresserad konsument ställs man då och då inför ”the consumer’s dilemma”, så som det illustreras i den här briljanta strippen från The Oatmeal. Men exempelvis Viaplay är en klart prisvärd tjänst med film och högklassiga sportevenemang (tog nyligen ett tillfälligt abonnemang för att kolla Barcelona-Milan i Champions League), utan de inlåsningar som traditionellt förknippats med tv-tjänster.

Apple tv är dessutom en bra produkt för oss som tycker om en så trådlös tillvaro som möjligt.

 

, , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *