Den som läser den här bloggen känner till att jag är svag för framtidsskildringar. Några av de mest fantasifulla hittar man i min absoluta favoritroman, episka och mångfaldigt prisbelönta The Cloud Atlas, av britten David Mitchell, från 2004. Boken väver samman sex episoder som tidsmässigt spänner från 1800-tal till en avlägsen framtid, och geografiskt över stora delar av världen. En minst sagt tuff uppgift för manusförfattarna när boken nu blir film.

Teamet bakom är dock något i hästväg, liksom rollbesättningen – mer om detta på IMDB. Trailern nedan ser i alla fall lovande ut. Men för första gången tror jag mig förstå Sagan om ringen-puritanernas kollektiva neuros inför Tolkientrilogins filmatisering. It better be good.

Och film eller inte – jag rekommenderar alla litteraturintresserade att läsa det här mästerverket, inte bara för den makalösa storyn, som jag trots allt misstänker att filmmakarna grovt kommer att förenkla och hollywoodifiera, utan också som en studie i stilistisk mångsidighet och briljans. Mitchells tonträff är lika perfekt i skildringen av 1800-tal och amerikansk västkust på 1970-talet, som av en framtid i jägar- och samlarsamhälle på Hawaii om några tusen år.

Tyvärr tror jag inte att boken är översatt, rätta mig gärna om jag har fel.

Tillägg: Att filmmakarna har den goda smaken att tonsätta med fantastiska M83 (i trailern) är ett bra tecken.

, , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *