Efter ungefär två och ett halvt år på DN, som chef för DN.se, har jag bestämt mig för att göra något annat. Något som ska bli väldigt roligt. Nedan några rader om saken, plus en liten tillbakablick på highlights från åren på DN.

Nu väntar en tillvaro där jag tänker kombinera studier och jobb. Om allt går som det ska börjar jag i höst på psykologprogrammet på Karolinska institutet i Stockholm. Att plugga till psykolog har alltid varit ett närliggande alternativ för mig och jag har alltså funderat på saken ganska länge; jag läste enstaka kurser för massa år sedan och trots att jag i min examen till slut fokuserade på statsvetenskap och ekonomi tyckte jag alltid att psykologin var roligast. Lite så att man glömde bort att kurslitteraturen var kurslitteratur.

Programmet på KI, som är ganska nytt, har en otroligt intressant inriktning mot forskning och evidensbaserad psykologi som passar mig bra. Att universitetet tillhör världens högst rankade gör inte saken sämre. Psykologi är också spännande eftersom ämnet har så många tillämpningar, jag är till exempel inte alls säker på att jag vill jobba kliniskt. Men det har jag ju gott om tid att fundera på.

Hur som helst, det jag ÄR säker på är att jag alltid vill jobba med webb och kommunikation, i någon form (och där finns dessutom riktigt många spännande tänkbara tillämpningar för psykologin – mer om det på den här platsen framöver). Efter drygt tio år på olika webbmedier har jag efterhand blivit allt mer intresserad av internet i vidare bemärkelse, och mitt nästa jobb blir så klart ”digitalt” men annorlunda än det jag hittills pysslat med. Snart kan jag återkomma med något mer detaljerat om nu någon skulle vara intresserad av det. Det är i alla fall viktigt för mig att ha åtminstone ena benet stadigt förankrat i yrkeslivet – det här är alldeles för roliga grejer för att jag skulle kunna låta bli.

Så en kort tillbakablick på åren på DN.se, som varit lärorika, spännande, roliga, svåra och allt möjligt annat. Först av allt kan jag som resultatansvarig konstatera att det nu är en ganska naturlig tidpunkt att gå vidare; affärsområdet har gått från stora förluster till god lönsamhet – förra året hamnade vinstmarginalen på 35 procent och under våren har vi nått rekordresultat, inte minst tack vare Pernilla Boshuis, det fantastiska säljgänget och deras kreativa jobb med format och produkter. Det finns en framtid för det som ligger mig varmast om hjärtat, öppen nyhetswebb.

Redaktionellt finns så mycket att vara stolt över att jag inte riktigt vet var jag ska börja, och jag inser att jag inte kommer att få med mer än en bråkdel. Men jag börjar med att säga att jag är enormt imponerad av redaktionens kollektiva insats med ett otroligt engagemang i sajten och i arbetet, med massor av bra och inte sällan agendasättande egna nyheter, under alla typer av omständigheter. Ingen nämnd ingen glömd.

För att nämna något mer specifikt (och här skulle jag alltså helst lista ytterligare ungefär 1000 individuella prestationer):

Ossi Carps världsscoop om Wikileaksavhoppen.

✭ Arbetet med Wikileaksläckor, som jag själv var handfast involverad i och som troligen är så nära en spionromanintrig jag kommer.

Clas Svahns agendasättande rapportering om SOS Alarm (Clas kan nog också vara Sveriges mest produktiva reporter, alla kategorier – hats off).

Jenny Stiernstedts förtjänstfulla redaktörsskap av ”Vårt internet”, som måste vara den mest djupgående, folkbildande artikelserie om internet som publicerats i svensk dagspress, och ett fantastiskt referensmaterial. Jenny och Hasse Rosén rodde också på bästa tänkbara sätt ihop vårt medarrangörskap av .SE:s arrangemang Internetdagarna.

✭ Samma Jennys enormt uppmärksammade och avslöjande intervju med Sofia Arkelsten.

✭ Hasse Roséns och andra duktiga reportrars specialkunskaper som gjort oss nyhetsledande i integritetsfrågor och på det webbpolitiska området.

✭ Kollektivets jobb med valet 2010, då jag tycker att vi mer än någon annan gång körde ifrån konkurrenterna på nätet.

✭ Vårt arbete med databasjournalistik som i internationellt uppmärksammade Deathmap (fortfarande bästa sammanställningen i sitt slag) och Riksdagskollen, och med webbtjänster som Väderfinnaren, SOS Live mm (extratack till Kristoffer Örstadius, Björn Lilja, Tomas Wennström och Emil Stenström.

✭ Den allmänna nivån på webbredigeringen, som är klart bäst i Sverige.

✭ Framväxten av ledarbegåvningar som Anna Åberg och Maria Ringborg.

✭ Roliga viraler som korven, hunden och moroten.

✭ Sent ska jag också glömma den första (men kanske inte sista) der Untergang-spoof jag varit med i.

Det har också varit fantastiskt att jobba med webbengagerade supertalanger på andra avdelningar, Eric Ljunggren, Viktor Barth-Kron och Axel Björklund för att nämna några, och med alla våra bloggareMagdalena Ribbing med flera.

Till skickliga gänget på vår byrå Doberman vill jag bara säga; it’s been a pleasure. Trevligt och lärorikt var det också att involvera superfokusgruppen med Sara Johannesson, Björn Jeffery, Paulina Modlitba Söderlund, Fredrik Strömberg och Emil Ovemar i vår sedemera prisbelönta sajtomgörning.

På tekniksidan har jag lärt mig att det är en rätt stor apparat att byta teknisk plattform, lansera mobila produkter och redesigna sajter när det är i DN-skala. Men roligt har det varit, för det mesta. Tack Camilla Lindström, Cia Bohlin, Fredrik Wallström med flera för ert stora engagemang.

Priser är kanske inget man ska jaga upp sig för mycket över men vi har blivit jätteglada över två gånger årets bästa nyhetssajt (Internetworld) bara under mina år, och alla designpriser vi fått.

Slutligen stort tack till medarbetare, redaktionsledning och företagsledning för de här åren, och tack Gunilla för att jag fick chansen.

(ps kärlek till Jerry Silfwer, Carl Styvén, Stefan Ronge och Peter Kamstedt för bollplankande och ”syokonsultentinsatser” Tillägg: Hampus Brynolf, @jocke och Rasmus Sellberg ska så klart adderas här också)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (9)

 1. Imponerande lista! Det är mycket ni har åstadkommit. Grattis till fina insatser och en spännande framtid! Från en konkurrents horisont kan man ju också ana en öppnare framtid med webbpsykologi på KI än webbjournalistik på DN där varumärket och strategin ser alltmer spretig ut. Det har du inte nämnt något om, men jag kan ju ha helt fel också. Den hårda konkurrensen lär fortsätta och det ser jag fram emot.
  Lycka till!
  @oholah

 2. Jag kan identifiera mig med ditt val att välja en ny väg, ett i någon mening nytt liv. Efter 15 år som webbutvecklare är det nu uniform och polisbil som gäller för mig. Även om beslutet var självklart när chansen dök var det inget enkelt beslut. Jag gissar att du har haft en liknande process. Lycka till!

 3. Rebecka Ioannidis

  Hurra för beslut! Kram Reb

 4. per å

  Jaså!! Grattis till dig, även om det blir tommare utan dig här i koncernen.

  Vi får springa ikapp någon gång.

 5. Björn Hedensjö

  Tack allihopa! Ola, beefarna får du som sagt ta med min efterträdare 😉

 6. Gunilla von Platen

  Häftigt!! Önskar dig all lycka! Kram Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *